Momenteel bied ik geen zwangerschapsPilates aan. Ik ben van plan om april 2019 weer te starten. Het is wel mogelijk om een afspraak voor fysiotherapie bij me te maken voor individuele begeleiding.

 

Wat is zwangerschapsPilates?

Pilates is een oefenvorm die zo´n honderd jaar geleden door Joseph Pilates is ontwikkeld met als doel tegelijkertijd zijn ademhaling te trainen en zijn lichaam te versterken en te versoepelen.

Pilates is een beheerste vorm van training, daarom is het een zeer geschikte trainingsvorm tijdens je zwangerschap. ZwangerschapsPilates-oefeningen bestaan hoofdzakelijk uit mat-oefeningen. Tijdens de training wordt gefocust op het aanspannen van je krachtcentrum, dit wordt ook wel je ´powerhouse´ genoemd. Door het krachtcentrum aan te spannen creëer je stabiliteit. De oefeningen worden uitgevoerd terwijl je deze stabiliteit handhaaft.  Je ademhaling speelt  een belangrijke rol tijdens de uitvoering van de oefeningen.  Vooral tijdens je zwangerschap is het van belang je powerhouse  te trainen, het is juist dit krachtcentrum dat zorgt voor stabiliteit en coördinatie in je bekken en lage rug.

Pilates kent een aantal basisprincipes namelijk:

·         Concentratie

·         Controle

·         Centrering

·         Precisie

·         Ademhaling

·         Soepelheid

Pilates wordt ook wel een body-and-mind-training genoemd. Een training waarin je je lichaam versterkt en je geest onthaast. Dit heeft voornamelijk te maken met de concentratie op je lichaam en ademhaling voor het juist uitvoeren van de bewegingen.

Voordelen van Pilates tijdens de zwangerschap

·         Actief leren ¨dragen¨ van je kindje.

·         Een verbeterde lichaamshouding en daarmee het voorkomen van klachten zoals lage rugpijn.

·         Versterkte bekkenbodemspieren en de diepe buikspieren waardoor het bekken en de lage rug gestabiliseerd worden en incontinentie wordt voorkomen.

·         Je leert gericht de spieren te spannen en te ontspannen.

·         Pilates bevordert het lichaamsbewustzijn.

·         Sneller herstel ná de bevalling, ook na een keizersnede.

Voor wie is dit bedoeld?

ZwangerschapsPilates is geschikt voor alle zwangere vrouwen. Bewegen op een verantwoorde manier tijdens en ná je zwangerschap heeft een meerwaarde voor je gezondheid. Pilates houdt rekenening met de beperkingen van je lichaam. ZwangerschapsPilates kan de gehele zwangerschap beoefend worden, mits het prettig aanvoelt. Na de bevalling is deze vorm van Pilates ook een goede manier om weer een start te maken met trainen.

Praktische informatie

Het is mogelijk om op ieder moment bij de groep aan te sluiten. Vóór het starten van zwangerschapsPilates  hebben we eerst een intakegesprek.

De lessen hebben een verantwoorde opbouw van de oefeningen, die zijn aangepast aan het niveau van de leerling. Tijdens de les wordt gebruik gemaakt van verschillende attributen zoals de pilates­ soft-ball, elastieke banden en lage krukjes.

Omdat de groepen klein zijn, is er persoonlijke aandacht en kan er rekening gehouden worden met klachten als bekken- instabiliteit, duizeligheid en lage rugklachten.

Het is mogelijk om een proefles te doen.

Data

Dinsdagavond: 19:30 - 20:30 in Bussum.

Locatie

Het Geboortehuis

Poststraat 11

1401 EX Bussum